Sałatka z buraków, groszku i ogórków
4 średnie buraki, 2 jędrne kiszone ogórki, puszka groszku konserwowego
Na sos:4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek, łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego, 2 łyżki soku cytrynowego lub octu balsamicznego, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku oraz pokrojony na kawałki ząbek czosnku.
1. Ugotować buraki w łupinach, ostudzić, pokroić w kostkę jak na sałatkę jarzynową.
2. Groszek konserwowy odcedzić.
3. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić tak samo jak buraki.
4. Wymieszać składniki sosu :umieścić je w zakręcanym słoiku i energicznie wymieszać potrząsając.
5. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Po 30 minutach sałatka jest doskonała.
Komentarze
ja, dodaje jeszcze pokrojony drobno w kostke swiezy kabaczek i zamiast cebuli szczypirek; salatka jest delikatniejsza;