Flaki wołowe na sposób neapolitański
Opakowanie oczyszczonych, ugotowanych i pokrojonych mrożonych flaków (50 dag), łyżka masła, marchew, pietruszka, kawałek selera , pół pora, 2 średnie cebule, puszka krojonych pomidorów w sosie, 4 szklanki bulionu lub wołowego rosołu (może być z kostki), pieprz, sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, do smaku imbir i starta gałka muszkatołowa, łyżeczka majeranku. Jako dodatek: 4 kopiaste łyżki startego żółtego sera.
1. Marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w drobne paseczki, poddusić na maśle.
2. Do warzyw dodać rosół lub bulion i pomidory, gotować 10 minut.
3. Do pomidorowego sosu dodać obgotowane po rozmrożeniu flaki, dodać przyprawy i gotować około 20minut.
4. Każda porcję posypać startym żółtym serem.
Mrożone ugotowane flaki są bardzo starannie oczyszczone, proponuję jednak jeszcze kilkakrotnie obgotować je za każdym razem nalewając świeżą wodę.