Polędwiczki w cieście francuskim
4 małe polędwiczki wieprzowe, 4 łyżki oliwy, pół łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta tymianku, sól, pieprz, opakowanie gotowego ciasta francuskiego, jajko.
1. Wymieszać oliwę z solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, posmarować tą mieszanką polędwiczki i odstawić na godzinę.
2. Po godzinie obsmażyć polędwiczki nie dodając już oliwy. Ostudzić lekko i podzielić każdą na połowę (długości).
3. Rozmrożone ciasto francuskie podzielić na 8 części, zawinąć połówki polędwiczek w ciasto, zlepić końce, posmarować wierzch rozkłóconym jajem.
4. Piec w temperaturze 220 st C, aż ciasto zrumieni się na złocisto.
Komentarze
Doskonałe menu nawet dla tradycjonalistów ! Trudno wybrac wśrod tych słodkości,choć wydaje mi się nie jest to techniczn ie trudne do wykonania
Oj makowiec z kruszonką to niesamowita rzecz! Nawet nie liczę tych metrów kwadratowych napieczonych przez Babcię, a pożartych przeze mnie.
Wszystkiego dobrego!!!
PS> Panie Piotrze.W tekście „Śniadanie w walizce” zamiesczonym w „POLITYCE”, daje Pan kapitalny cytat opisujące poranek w hiszpańskiej knajpie pachnącej kawą jak szatan.Czy mógłbym dowiedzieć się z jakiego to dzieła pochcodzi?Dziękuję
Staramy się podawać przepisy proste, bo i sami nie lubimy komplikacji w kuchni.