Makowiec z kruszonką
Na ciasto: półtorej szklanki (30 dag) mąki, 15 dag twarogu, 4 łyżki cukru, 6 łyżek dobrego oleju, 5 łyżek mleka, cukier waniliowy i małe opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka masła do posmarowania blaszki.
Na makowe nadzienie:25 dag maku, półtorej szklanki mleka, pól szklanki cukru, 10 dag zmielonych migdałów, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka masła, jajko, otarta skórka z 1 cytryny.
Na kruszonkę: 20 dag masła, półtorej szklanki mąki, 10 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Przygotować nadzienie:
1. Mak sparzyć wrzącą wodą na gęstym sicie, odstawić do odcieknięcia, po czym zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa lub dwukrotnie przez drobne sitko makowe.
2. Zagotować szklankę mleka z masłem, zmielonym makiem, cukrem i skórką cytrynową. Gotować 10 minut na minimalnym ogniu. Lekko ostudzić, dodać wymieszana z pozostałym mlekiem mąkę ziemniaczaną i żółtko, jeszcze raz zagotować masę i ostudzić. Dodać migdały i ostrożnie wymieszać z ubita z białka sztywna pianą.
Przygotować kruszonkę:
3. Wymieszać mąkę z cukrem, dodać rozpuszczone masło. Zagnieść. Rozdrobnić.
Przygotować ciasto:
4. Wymieszać pokruszony twaróg, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy, sól, połowę mąki i proszek do pieczenia.
5. Zarobić ciasto dodając pozostałą mąkę.
6. Elastyczne ciasto rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce (wielkości piekarnika).
7. Na cieście rozłożyć masę makową, posypać rozdrobnioną kruszonką.
8. Piec 40 minut w temperaturze 200 st C.