Makowiec z jabłkami
3 szklanki maku, 2 szklanki cukru, 6 średnich jabłek, 20 dag masła, 10 dag migdałów, 10 dag rodzynek, 8 jaj, cukier waniliowy, 8 kopiastych łyżek kaszy manny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy.
Do wysmarowania blaszki: łyżka masła.
1. Mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć i dwukrotnie zemleć.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
3. Migdały posiekać.
4. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami (białka odłożyć do ubicia piany) i dodać cukier waniliowy oraz kaszę, proszek do pieczenia, migdały, olejek migdałowy i starte jabłka. Wymieszać, dodać zmielony mak i znów wymieszać.
5. Ubić z białek sztywną pianę i jeszcze raz, bardzo delikatnie, wymieszać.
6. Wysmarować masłem blaszkę (mniej więcej 25×35 cm), przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 st C około godziny.