Zupa cukiniowa
Ok. 80 dag cukinii, łyżka masła, 4 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu warzywnego z kostki, 4 łyżki dobrej śmietany, sól, łyżka posiekanego koperku.
Jako dodatek: grzanki z 2 czerstwych kajzerek i łyżeczki masła.
1. Cukinie obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, dodać masło i dusić podlewając kilkoma łyżkami wody aż cukinia stanie się zupełnie miękka.
2. Do cukinii dolać szklankę wywaru lub rosołu i dokładnie zmiksować. Dolać pozostały wywar i zagotować, doprawiając w miarę potrzeby solą.
3. Wymieszać śmietanę z paroma łyżkami zupy, dodać do całości i zagrzać już nie gotując. Posypać siekanym koperkiem.
4. Kajzerki pokroić w kostkę, podsuszyć na suchej patelni, po czym dodać masło, wymieszać. Podać w osobnym naczynku.