Zupa pomidorowa ?amerykańska?
10 średnich, dojrzałych pomidorów, łyżka masła, 4 szklanki domowego lub przyrządzonego z kostki rosołu, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, szczypta kajenny. Jako dodatek 4 kromki chleba tostowego, łyżeczka masła, 4 łyżeczki startego parmezanu lub innego żółtego sera.
1. Pomidory pokroić na cząstki i udusić w maśle do zupełnej miękkości. ostudzić, zmiksować.
2. Zmiksowane puree pomidorowe przetrzeć przez durszlak, aby pozostały na nim skórki i pestki.
3. Przetarte pomidory połączyć z rosołem i rozmieszaną w 2 łyżkach wody mąką ziemniaczaną, zagotować doprawiając solą i kajenną.
4. plasterki chleba tostowego posmarować masłem, posypać tartym parmezanem lub innym serem, podpiec w piekarniku, aż na wierzchu utworzy się apetyczna rumiana skórka.
Podawać w filiżance, grzanki osobno lub ułożone na powierzchni zupy.
Komentarze
Ta zupa będzie rewelacyjna pod, wszakże, jednym warunkiem.
Pomidory najwcześniej lipcowe. Do tego momentu zapomnijmy o pomidorowym smaku zupy pomidorowej. Całkiem niezły efekt
dadzą włoskie przeciery pomidorowe w kartonikach ew.puszki z całymi pomidorami we własnym sosie.
To oczywiste. Przez całą zimę korzystamy z włoskich pomidorów w puszkach.