Zrazy cielęce z ryżem

4 plastry cielęciny od szynki, woreczek ryżu do gotowania (200 g), łyżka masła i łyżka oleju, cebula, pieprz i sól, łyżka mąki, szklanka rosołu z kostki.
Do smażenia: łyżka masła i 2 łyżki oleju lub oliwy. 

1. Ugotować na półtwardo ryż, wysypać z woreczka do salaterki.
2. Cebulę posiekać drobno i poddusić na maśle.
3. Wymieszać ryż z cebulą, doprawić solą i pieprzem
4. Rozbić tłuczkiem do mięsa plastry cielęciny na cienkie płaty. Na każdym rozłożyć doprawiony ryż równą warstwą, zwinąć zrazy w ruloniki, obwiązać nicią. Posypać mąką.
5. Rozgrzać masło z olejem, obsmażyć zrazy, podlać rosołem i dusić pod pokrywą, aż będą miękkie. W razie potrzeby podlewać kilkoma łyżkami wody.