Zupa z kalarepki z mlekiem
2 kalarepki, 2 szklanki mleka, marchew, pietruszka, por, kawałek selera, łyżka mąki, sól, cukier do smaku.
1. Marchew, pietruszkę, seler i por oczyścić, obrać i nie krojąc włożyć do garnka. Kalarepkę obrać i zetrzeć na jarzynowej grubej tarce i dodać do włoszczyzny. Zalać warzywa 2 szklankami wody. Ugotować.
2. Ugotowaną włoszczyznę wyjąć, do pozostałej zupy dodać wymieszaną w 3 łyżkach wody mąkę i zagotować. Odstawić.
3. Mleko zagotować i gorące wlać do gorącej także zupy, doprawić solą i cukrem, jeśli ktoś lubi – kilkoma kroplami przyprawy do zup.
Tę delikatną zupę kalarepkową podawać można z ziemniakami, kluskami lub grzankami z bułki.