Potrawka z leszcza

60 – 70 dag filetów z leszcza, marchew, pietruszka, cebula, por i kawałek selera, 10 dag pieczarek, 0,75 szklanki śmietany, 2 łyżki masła, sól, pieprz, po szczypcie majeranku, gałki muszkatołowej i imbiru, łyżka przyprawy do zup.

1. Filety opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Masło rozpuścić w garnku, dodać kawałki ryby, lekko posolić. Dusić na małym ogniu 10 minut.
2. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w paski, dusić wszystkie razem z dodatkiem łyżki masła i szklanki wody aż staną sie miękkie, ale nie rozgotowane.
3. Rozmieszać mąkę ze śmietaną, wlać do uduszonych warzyw, dodać przyprawy do smaku i włożyć uduszoną rybę.
4. Dusić razem około 10 minut.
Potrawkę tę podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.