Zupa jarzynowa ?julienne?

Marchew, pietruszka, kawałek selera, nieduży por, kawałek kalafiora, ćwiartka kapusty włoskiej, ew. kilka łyżek zielonego groszku (może być z puszki), łyżka masła, 4 szklanki wywaru lub rosołu (np. rosołu drobiowego z kostki), pół szklanki mleka, pieprz, sól do smaku, łyżka siekanego koperku lub zielonej pietruszki.

1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w paski wielkości zapałki (ten sposób krojenia nazywa się julienne) lub zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
2. Rozpuścić masło w garnku, dodać rozdrobnione warzywa i dusić podlewając w miarę potrzeby kilkoma łyżkami wody.
3. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, kalafior podzielić na maleńkie cząstki. Dodać do duszących się warzyw i po dolaniu wywaru lub rosołu gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. W czasie gotowania doprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa jest już ugotowana i doprawiona – wlać mleko i już nie gotować.
Zupę podawać posypaną siekanym koperkiem lub zieloną pietruszką.