Dorsz a la Nelson

50 dag filetów z dorsza, najlepiej bez skóry, 5 suszonych grzybów (lub 15 – 20 dag pieczarek), 8 ? 10 średnich ziemniaków, 2 łyżki masła, margaryny lub oliwy czy oleju i łyżeczka tłuszczu do wysmarowania naczynia do zapiekania, 2 cebule, łyżka mąki, pół szklanki śmietany, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki posiekanej natki.

Grzyby ugotować do miękkości, wystudzić, pokroić w paseczki. Powinno pozostać pół szklanki wywaru, resztę odparować.

Ugotować także – na pół miękko – ziemniaki w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Filety z dorsza pokroić na porcje, posypać lekko mąką, pieprzem i solą, obsmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w plastry cebulę.
Wysmarować lekko tłuszczem naczynie do zapiekania i ułożyć warstwę ziemniaków, na nich pokrojone grzyby, cebulę i rybę, przykryć ziemniakami.
Wymieszać śmietanę z pozostałym wywarem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Zalać tą mieszanką zapiekankę. Zapiekać w temperaturze 180 st. C około 25 minut.