Mielone kotlety z borówkami
40 dag mielonego mięsa z indyka, nieduża cebula, sól, pieprz, łyżka posiekanej świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej, 6 łyżek tartej bułki, jajko, 2 łyżki oleju sojowego, po łyżeczce borówek do mięsa na każdy kotlet.
Mielone mięso wyrobić dokładnie z posiekaną drobno cebulą (można ją po posiekaniu sparzyć na durszlaku wrzącą wodą), szałwią, jajkiem i tartą bułką (jeśli mięso jest suche dolewać po łyżce zimnej przegotowanej wody). Uformować cienkie okrągłe kotlety, można po nakryciu ich plastikową folią wyrównać grubość przy pomocy wałka. Uformowane kotlety posmarować oliwą. Odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C i piec 10 minut z jednej strony, po czym przewrócić na drugą, posmarować ją także olejem i piec kotlety 15 minut. Na każdym kotlecie położyć łyżeczkę borówek do mięsa.
Bardzo dobrze smakują takie kotlety z gorącą, odgrzaną w piekarniku bułką lub z ziemniakami z wody i dodatkiem pikantnej surówki.