Karp po węgiersku

1 kg karpia, lub 70 dag filetów z tej ryby, 2 cebule, 1 duży pomidor, pół łyżeczki papryki, 2 łyżki masła, 6 ziemniaków, pół szklanki śmietany 18-proc., łyżeczka mąki, sól, pieprz, łyżka posiekanej zielonej pietruszki.


1. Karpia sprawić, wyfiletować i podzielić na porcje. Posypać lekko solą i pieprzem.
2. Cebulę posiekać poddusić chwilę na maśle, dodać obranego ze skórki pomidora, i wlać pól szklanki wody. Gotować 10 minut. Ostudzić, zmiksować doprawić solą i papryką.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, przelać wrzącą wodą na durszlaku.
4. W rondlu ułożyć na dnie ziemniaki, na nich rybę, zalać przetartym sosem pomidorowo-cebulowym. Od chwili, kiedy potrawa zawrze – gotować 15 minut.
5. Wymieszać śmietanę z mąką i siekaną zieloną pietruszką, wlać do potrawy i gotować, aż sos zacznie gęstnieć.

Podawać najlepiej w tym samym naczyniu, w którym potrawa się gotowała. Jest to typowa potrawa jednogarnkowa, do której wystarczy podać dobrą surówkę o ostrym smaku.