Spaghetti z cukinią

(4 porcje)

3 wąskie cukinie, wagi około 70-80 dag, 6-8 łyżek oliwy, łyżka posiekanych listków bazylii (jeśli używa się suszonej wystarczy pół łyżki), łyżka posiekanych liści oregano (lub pół łyżki suszonego), 2 duże ząbki czosnku, na czubek łyżki mielonej ostrej papryki, niepełna paczka(około 40 dag spaghetti), sól, 3 łyżki startego parmezanu.
1. Cukinie pokroić w kostkę, posolić i odstawić na durszlaku. Po 30 minutach osuszyć kostki papierowym ręcznikiem.
2. Nastawić w garnku około 3-4 litrów wody z odrobiną oliwy i solą. Kiedy zawrze wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć, aż się zrumieni. ,po czym dodać siekane zioła i ostrą paprykę. Smażyć przez kilka minut mieszając.
4. Odcedzić makaron i wrzucić na patelnię z cukinią i ziołami , dokładnie wymieszać.
5. Podawać makaron posypany parmezanem.