Zupa czosnkowa

(4 porcje)

4 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu warzywnego z kostki, pół dużej główki czosnku (co najmniej 6 ząbków, 8 łyżek oliwy z oliwek, łyżka posiekanego świeżego tymianku, 2 liście laurowe, łyżka siekanego szczypiorku łyżeczka słodkiej mielonej papryki, szczypta ostrej mielonej papryki, 4 jajka.
Jako dodatek: 4 kromki chleba tostowego lub 8 plasterków bułki wrocławskiej.

1. Posiekać wszystkie ząbki czosnku, wlać do garnka 4 łyżki oliwy i poddusić na niej czosnek nie rumieniąc .
2. Do czosnku wlać wywar, dodać listki laurowe i tymianek, zagotować, przecedzić zupę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przecedzić zupę przez sitko.
3. Chleb tostowy lub kromki bułki pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałej oliwie z każdej strony na złoto.
4. Jajka ubić widelcem jak na omlet dodając sól i pieprz.
5. Zagotować zupę, odstawić z ognia i wlewać do niej masę jajeczną, ubijając przy pomocy trzepaczki do piany .

Zupę podawać posypaną po wierzchu odrobiną mielonej czerwonej papryki oraz siekanym szczypiorkiem. Grzanki podać osobno.