Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

(4 porcje)

1 kg ziemniaków, 2 szklanki (40 dag) pokrojonej na kawałki pieczeni lub gotowanego mięsa wieprzowego, cielęcego, wołowego lub drobiowego, 2 cebule, 2 jaja, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki masła, sól, pieprz, łyżka tartej bułki.
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce, dodać śmietanę, jajko, sól i pieprz do smaku.
2. Kawałki mięsa zemleć w maszynce.
3. Cebulę posiekać bardzo drobno, poddusić bez rumienienia na 2 łyżkach masła, dodać zmielone mięso, chwilę razem dusić doprawiając solą i pieprzem, dodać żółtko, wymieszać.
4. Ubić pianę z białek i dodać do farszu mięsnego. Ostrożnie wymieszać.
5. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką podłużną formę do pieczenia.
6. Jako pierwszą ułożyć warstwę masy ziemniaczanej, następnie warstwę farszu mięsnego, okryć znów ziemniakami. Wygładzić powierzchnię, posmarować pozostałym stopionym masłem.
7. Piec w temperaturze 180 st C około 40 minut.

Taka zapiekanka doskonale smakuje z tartą marchewką z chrzanem lub z samym dodatkiem chrzanu.