Kremowa zupa selerowa
(4 porcje)
2 średnie selery korzeniowe, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, 2 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich, pół szklanki śmietany kremówki.
1. Selery obrać, pokroić w kostkę lub cienkie plasterki, zalać szklanką wody i gotować około 20 minut. Ostudzić i zmiksować seler wraz z wywarem.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje wlewać mleko mieszając. Gotować 5 minut, po czym dodać zmiksowane selery, doprawić zupę solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
3. Orzechy włoskie prażyć minutę na suchej patelni.
4. Ubić śmietanę oziębioną uprzednio w lodówce.
5. Zupę wlewać do talerzy lub filiżanek, na każdą porcję kapnąć spory kopczyk ubitej śmietany, posypać uprażonymi orzechami.
Zupa selerowa jest bardzo eleganckim i smakowitym daniem. Można zastąpić siekane orzechy kilkoma uprażonymi ziarnami dyni lub słonecznika. Można także śmietanę przybrać kilkoma listkami selera naciowego.
Komentarze
witam, w pkt 1 do „kremowej zupy selerowej” jest napisane połączyć z wywarem.. jak dużo powinnam wlać tego wywaru? i czy chodzi o warzywny? dziękuje za odpowiedz. pozdrawiam
Chodzi o cały wywar uzyskany z gotowania selera w szklance wody. Smacznego!