Kalafiorowa zupa – krem
(4 porcje)
Kalafior, szklanka mleka, po łyżce siekanego koperku, zielonej pietruszki, kolendry i bazylii (według gustu można użyć wszystkich lub niektórych z nich), pół szklanki słodkiej śmietanki kremowej, sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa do smaku, 4 plasterki baleronu.
1. Kalafior podzielić na różyczki, zalać mlekiem i 2 szklankami wody. Gotować 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Ostudzić, odłożyć kilka ładnych różyczek. Pozostały kalafior wraz z wywarem zmiksować.
2. Zagrzać zupę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Oziębioną śmietanę ubić i wymieszać z ziołami.
4. Zupę podawać w talerzach lub filiżankach z porcją ubitej śmietany i różyczką kalafiora
Można podawać zupę bez dodatku ubitej śmietany, z kroplą jogurtu naturalnego lub z dodatkiem groszku ptysiowego lub innych słonych ciasteczek.