Obiad w jednym garnku

(6 porcji)

40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości, 2 nieduże cebule, 3 łyżki oleju, zielony długi ogórek, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, puszka kukurydzy, 2 nieduże mięsiste pomidory, 6 sporych ziemniaków, 4 szklanki rosołu wołowego z kostki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, łyżeczka posiekanego świeżego oregano, sól, pieprz.
1. Mięso pokroić w kostkę, cebulę pokroić w talarki.
2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim, do lekkiego zrumienienia, cebulę i mięso.
3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ogórek pokroić w talarki, pomidory w ósemki; papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę: wszystkie te składniki dodać do podsmażonego mięsa. Można, choć nie jest to konieczne, wymieszać.
4. Wlać rosół, dodać zmieloną paprykę, posiekane oregano oraz pokrojony drobno czosnek.
5. Dusić wszystko razem około 45 minut na niewielkim ogniu, pod pokrywką, w trakcie duszenia doprawić solą i pieprzem.

Potrawę tę podaje się w tym samym garnku, w którym się gotowała.
Można podać do niej grube kromki świeżego chleba lub obejść się bez tego dodatku.