Klops nadziewany ziemniakami
(8 porcji)
1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 2 czerstwe kajzerki, 2 żółtka, cebula, łyżka masła, sól, pieprz, spora szczypta majeranku.
Na sos: pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki,
Na nadzienie: 8 dużych, ugotowanych w skórce ziemniaków, sól, pieprz.
1. Kajzerki namoczyć na 30 minut, odcisnąć, rozdrobnić.
2. Cebulę posiekać podsmażyć na maśle na złocisto.
3. Mięso wyrobić starannie z podsmażoną cebulą, żółtkami, rozdrobnioną namoczoną bułką, solą, pieprzem i majerankiem.
4. Ziemniaki obrać, utłuc na puree dodając sól i pieprz.
5. Rozłożyć mięso na desce równą warstwą, uformowane w prostokąt.
6. Uformować wałeczek z utartych ziemniaków, ułożyć go na mięsie i doskonale nim oblepić.
7. Mokrymi dłońmi wygładzić powierzchnię, sklejając miejsce spojenia mięsa. Umieścić klops w posmarowanej olejem, odpowiedniej wielkości formie. Piec 30-40 minut w piekarniku o temperaturze 180 st C.
8. Wymieszać śmietanę z mąką, zalać klops i jeszcze piec do zagotowania się śmietany.
Doskonałe to danie nie wymaga już dodatku innego niż warzywny, jest przy tym bardzo dekoracyjne. No i oczywiście smaczne.