Zupa z soczewicy, dal
(6-8 porcji)
Opakowanie czerwonej soczewicy (50 dag), 2 pomidory, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 10 ziaren pieprzu, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 2 łyżeczki kminku rzymskiego (lub Jeera), liść laurowy, 2 łyżeczki łagodnej lub ostrej, według gustu, przyprawy curry, sól.
Jako dodatki: po 2-4 łyżki ugotowanego ryżu do każdej porcji i szklanka jogurtu naturalnego. Ew. cebula i łyżka oleju.
1. Soczewicę opłukać, osączyć.
2. Zagotować 10 szklanek wody, dodać soczewicę i ponownie zagotować.
3. Cebule i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na jasnozłoto na oliwie, dodać garam masalę, kminek, curry, liść laurowy i ziarna pieprzu i minutę, mieszając podsmażać wszystko razem.
4. Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem powoli 10 minut.
5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
6. Połączyć zagotowaną soczewicę (wraz z płynem) z pomidorami i uduszoną z przyprawami cebulą. Posolić i gotować około 40 minut na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Warto dogotowującą się zupę spróbować, a jeśli trzeba, doprawić jeszcze którąś z przypraw.
Tę znakomitą orientalna zupę można polecić osobom przestrzegającym diety wegetariańskiej, soczewica bowiem zastępuje w dużej części zwierzęce białko.
Dal podaje się z ryżem ugotowanym na sypko i polewa się jogurtem naturalnym.
Można także na dno talerza włożyć pokrojoną w krążki i usmażoną na złoto na łyżce oleju cebulę.