Schabowe zrazy zawijane
(4 porcje)
8 cienkich kotletów schabowych bez kostki, 30 dag pieczarek, 2 cebule, łyżka musztardy, łyżka mąki, sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia.
1. Kotlety rozbić dość cienko, lekko posypać solą i pieprzem.
2. Przygotować farsz: posiekać pieczarki i cebulę i poddusić na 2 łyżkach oleju. Do usmażonych pieczarek dodać musztardę, sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy.
3. Na każdym kotlecie położyć część farszu, zwinąć w rulon, zapiąć wykałaczką; lub związać bawełnianą nitką.
4. Zwinięte kotlety obsypać mąką i usmażyć na pozostałym oleju. Na koniec smażenia przykryć pokrywką, aby się dosmażyły.