Klopsiki z kalarepką

(4 porcje)

6 kalarepek, łyżka masła, 25-30 dag mielonego mięsa wieprzowego, pół szklanki suchego ryżu, jajko, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, łyżeczka mąki, pół szklanki śmietany, 2 łyżki siekanego koperku.

1. Zagotować 2 szklanki wody ze sporą szczyptą soli, wrzucić ryż i ugotować na wpół miękko, po czym odcedzić.
2. Wyrobić mięso z ryżem, jajkiem, pieprzem i solą oraz mieloną słodką papryką. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
3. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i zalać zimną wodą dodając łyżkę masła i sól, gotować 5 minut.
4. Do kalarepy dodać klopsiki i na niezbyt silnym ogniu, pod przykryciem, ugotować.
5. Kiedy kalarepka jest miękka a mięso gotowe wymieszać mąkę z 3-4 łyżkami zimnej wody i wlać do potrawy. Zagotować.
6. Do gotowego dania dodać śmietanę i posypać siekanym koperkiem.

Taka potrawa nie wymaga już żadnych dodatków warzywnych a smakuje doskonale zarówno z ziemniakami z wody lub puree ale także ze świeżą bułką.