Sznycle rybne

(6 porcji)

80 dag filetów z morskiej ryby, 2 cebule, 2 jaja, 2 czerstwe kajzerki, pół szklanki mleka, sól, pieprz, pół szklanki oleju do smażenia, pół szklanki tartej bułki do obtaczania.

1. Bułki skropić obficie mlekiem i poczekać aż namokną. Wycisnąć.
2. Filety pokroić na kawałki i zmielić wraz z cebulą i namoczoną w mleku bułką.
3. Do zmielonej masy dodać jaja, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Formować z masy owalne sznycle, obtaczać je w tartej bułce.
4. Rozgrzać na patelni olej i smażyć sznycle na rumiano z obu stron.

Jeśli od jadania ryb powstrzymuje kogoś obawa przed ościami ? sznycle takie są idealnym wyjściem. Sznycle można podawać z jajkiem sadzonym ułożonym na każdej porcji.
Podawać można zarówno z makaronem jak ziemniakami czy ryżem.