Golonka z fasolą

(4 porcje)

Golonka wagi ok. 1 kg, szklanka średniej fasoli, marchew, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

1. Fasolę namoczyć poprzedniego dnia w 2 szklankach wody.
2. Golonkę dokładnie oczyścić, włożyć do garnka z namoczoną fasolą (bez wody, w której się moczyła) oraz obraną marchwią i zalać 4 szklankami wody, posolić.
3. Gotować powoli do czasu, kiedy mięso i fasola wyraźnie zmiękną, wówczas dodać całe, obrane ze skórki ząbki czosnku.
4. Mięso i fasolę z czosnkiem gotować powoli dalej, aż będą zupełnie miękkie.
5. Wyjąć golonkę, pokroić na kawałki, po czym dodać znów do całej potrawy.
6. Połączyć koncentrat z sosem od mięsa, wlać z powrotem do garnka i zagotować doprawiając pieprzem i jeśli trzeba solą. Posypać potrawę po wierzchu siekaną zieloną pietruszką.

Doradzam aby krojąc mięso odrzucić zbyt tłuste części golonki a do potrawy dodać samo mięso.
Przez czas gotowania płyn powinien odparować, a gdyby nadal było go zbyt dużo można przed zaprawieniem potrawy koncentratem nieco odlać i zużyć w następnych dniach do zupy.