Fasola po polsku

(4 porcje)

25 dag fasoli Jaś, cebula, 15 dag kiełbasy, plaster wędzonego boczku, łyżka masła, łyżeczka mąki, półtorej szklanki rosołu warzywnego z kostki, łyżka miodu, łyżka drobnych rodzynek, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

1. W przeddzień namoczyć fasolę. Ugotować. Pod koniec posolić.
2. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, kiedy spieni się i zbieleje wlać rosół warzywny i zagotować.
3. Pokroić drobno boczek. Podsmażyć, dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i posiekaną bardzo drobno cebulę. Mieszając smażyć razem 5 minut. Dodać miód i posiekane rodzynki, dodać rosół z zasmażką, pokrojony na plasterki czosnek, sól oraz pieprz. Wcisnąć do potrawy sok cytrynowy oraz ugotowaną fasolę. Chwilę razem gotować.