Zupa bananowa z kluseczkami
(4 porcje)
Na zupę: 2 szklanki mleka, 3 dojrzałe banany, 2 żółtka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy
Na kluseczki: pół szklanki kaszy manny, łyżeczka masła, szczypta soli.
1. Zagotować szklankę wody z masłem i odrobiną soli.
2. Kaszę mannę wymieszać ze szklanka zimnej wody, wlać do wrzącej wody z masłem. Gotować od czasu do czasu mieszając aż kasza zupełnie się rozklei, odstawić do ostudzenia.
2. Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
3. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać do nich kilka łyżek gorącego mleka, wymieszać po czym wlać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
4. Do zupy dodać pokrojone na kawałki banany i zmiksować.
5. Do gorącej zupy wkładać formowane łyżką kluseczki z ugotowanej kaszy manny, lekko ogrzać nie mieszając i podawać zupę gorącą.
Zupa ta po zupełnym ostudzeniu w lodówce może być także doskonałą zupą letnią.
Komentarze
Czegoś mi tu brakuje. Co się robi z cebula i jajem z punktu drugiego?
Rzeczywiście nie jest to jasne.Cebulę podsmażoną i wymieszaną z jajkiem połączyć ze śmietaną i rybą. Tworzy to sos, w którym leżą usmażone filety.