Żołądki drobiowe w pieczarkach

(6 porcji)

1 kg żołądków drobiowych, marchew, pietruszka, cebula, kawałem selera, por, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju z pestek winogron, sól, pieprz.

1. Żołądki oczyścić. Wraz z marchwią, pietruszką, cebulą, porem i selerem zalać 3 szklankami wody i ugotować z solą do miękkości. Odsączyć z wywaru, ostudzić, pokroić każdy na 4 części.
2. Cebule drobno posiekać, poddusić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej chwilę dusić.
3. Do pieczarek z cebulą dodać pół szklanki wywaru z żołądków, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone żołądki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko razem około 10 minut.

Żołądki z pieczarkami podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem, ryżem albo tylko ze świeżą bułką.