Racuszki serowe
25 dag serka ricotta, 2 jajka, około pół szklanki mąki, łyżeczka otartej z pomarańczy skórki. Do smażenia : szklanka oleju z pestek winogron, szczypta soli. Do posypania: 2-3 łyżki cukru pudru.
1. Wymieszać serek z jajkami, mąką i skórką pomarańczową.
2. Na patelni rozgrzać część oleju, układać łyżką po kilka racuszków, smażyć na złocisto z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na papierowym kuchennym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3. Przed smażeniem każdej kolejnej porcji racuszków dolewać na patelnię nieco oleju.
Racuszki podawać posypane przez sitko cukrem pudrem.
Przygotowując ciasto na racuszki należy uważać aby nie wsypać zbyt dużo mąki: jeśli ser jest dość gęsty wystarczy nawet ? szklanki mąki.
Racuszki takie można przygotować także z dodatkiem jogurtu naturalnego zamiast ricotty, choć te z ricotty są znacznie bardziej delikatne w smaku.