Zupa dyniowa na rosole
(4-6 porcji)
50 dag miąższu z dyni, cebula, 2 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki śmietany, 4 szklanki rosołu (może być drobiowy z kostki), sól, pieprz.
Na grzanki: pół bułki wrocławskiej, łyżeczka masła.
1. Cebulę posiekać, dusić na oliwie lub oleju, aż będzie miękka. Nie rumienić.
2. Dynię pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli i razem dusić 15 minut. Nie dopuścić do przyrumienienia. Ostudzić. Zmiksować.
3. Do puree dodać rosół, zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
4. Bułkę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni mieszając, na koniec dodać łyżeczkę masła i wymieszać.
5. Zupę podawać w filiżankach, grzanki osobno.
Tradycyjna polska zupa dyniowa jest przyrządzana na słodko. Ta jednak, przyrządzona z rosołem jest doskonałą zupą wytrawną, o kremowej konsystencji.