Gulasz z selerem

(6 porcji)

50 dag mięsa wieprzowego bez kości, 3 średnie cebule, paczka selera naciowego (pół kg), łyżka masła, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

1. Mięso pokroić w 2-3 centymetrową kostkę.
2. Cebulę posiekać, poddusić chwilę na łyżce masła, dodać pokrojone mięso oraz ? szklanki wody i dusić razem na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
3. Łodygi selera pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i dodać do mięsa, w miarę potrzeby dolać wody i dusić nadal, aż wszystkie składniki staną się miękkie Doprawić solą i pieprzem.
4. Z łyżki masła i łyżki mąki przygotować zasmażkę, dodać do duszącego się mięsa i zagotować wszystko razem.

Gulasz doskonale smakuje podawany z ryżem na sypko, kaszą gryczaną lub perłową czy z kopytkami.