Rolmopsy
16 płatów filetów śledziowych, 4 łyżki musztardy, 6 liści laurowych, 4 łyżki kaparów, 1,5 -2 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron albo słonecznikowego, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego.
1. Płaty filetów wymoczyć przez kilka godzin (w zależności od tego jak bardzo są słone, najlepiej zresztą spróbować w czasie moczenia). Osuszyć papierową kuchenną ściereczką..
2. Każdy płat smarować musztardą, zwijać w rulon. Układać rolmopsy w słoju, niezbyt ciasno.
3. Posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, zalać oliwą.
Rolmopsy tak przyrządzone są doskonałe, a nie wymagają wiele pracy. Niektórym będą bardziej smakować, jeśli użyje się do ich przygotowania musztardy miodowej o lekko słodkim smaku.
Komentarze
Dobre te majtasy ;)??
Tak figlują z ludźmi komputery. Do Siego Roku!
proponuję przepis na rolmopsy ze świeżego śledzia:
10 świeżych filetów śledziowych
czarny pieprz
gorczyca
3 średnie ogórki kiszone
1 średnia cebula
filety umyć posypać pieprzem i gorczycą na każdy filet ułożyć słupek ogórka i cebuli. Zwinąć rolmopsy zabezpieczyć wykałaczką.
zalewa: 2,5 szkl. wody ,5 szkl. octu 10% ,1 łyzka soli ,1 łyżka cukru,listek laurowy ,ziele angielskie
włożyć do gotującej zalewy na 3-5 minut pozostawić do wystygnięcia podawać zimne można podać z odrobina kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
Dzięki serdeczne.
Witam,
czy polecą Państwo jakieś sałatki zimowe pasujące do ryb wigilijnych?
dziękuję,
Maria
Naszym zdaniem pozostaniemy w klimacie wigilijnym robiąc sałatki z kapusty włoskiej albo białej. Podajemy tu kilka takich przepisów np. sałatka z kapusty z truskawkami. Może też być sałatka z marchewki z migdałami i sosem winegrat lub z selera naciowego. Smacznego.
Bardzo dziękuję za sugestię! Już szukam przepisów na Stronie (trafiłam tu „przypadkiem”, słuchając wywiadu z Panią Barbarą w radiu plus warszawa, i jeszcze nie na wszystko trafiłam..). Serdeczne dzięki!
maria
Szanowny Panie,
sluchalam Pana dzis w TOK Fm i narobil Pan smaku na karpia w sosie śmietanowym z pieprzem. Czy przepis jest gdzies dostepny. Mam plan, aby przygotowac takiego karpia na Wigilię.
Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa Rzeczkowska
PS. To biale wino, o ktorym Pan wspomnial mozna kupić gdzieś – Chateauneuf-Du-Pape????
Przepis na karpia pieczonego w śmietanie jest tu czyli w witrynie adamczewscy.pl
Wystarczy w okienko z prawej u góry wpisać nazwę czyli karp pieczony w smietanie i kliknąć na szukaj. Pojawi się mój ulubiony przepis.
A wino, o które Pani pyta jest w wielu sklepach winiarskich ale nie w supermarketach. Ja kupuję zwykle w Dominusie przy Wielickiej w Warszawie lub w Centrum Wina przy Puławskiej albo u Marka Kondrata przy Wierzbowej. Są i inne dobre sklepy ale te sa przeze mnie preferowane.
Wesołych i Smacznych Świąt.