Pleśniak
2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny lub masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 łyżki cukru, 1 szklanka cukru, olejek rumowy, marmolada lub powidła, 2 łyżki kakao.
1. Na stolnicy usiekać przesianą mąkę z masłem, dodać żółtka utarte z 2 łyżkami cukru, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godz.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 3 części.
3. Pierwszą część pokrojoną na plastry grubości 1 cm ułożyć na dnie tortownicy, a na niej rozprowadzić cienką warstwę marmolady lub powideł.
4. Drugą część ciasta połączyć z kakao i olejkiem rumowym, jeszcze raz zagnieść, pokruszyć lub utrzeć na tarce o dużych otworach, posypać marmoladę.
5. Następnie ubitą na sztywno pianę z białek i szklanki cukru ułożyć jako kolejną warstwę.
6. Na koniec pokruszyć lub utrzeć trzecią część ciasta, jako ostatnią warstwę.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.
Komentarze
do kostki masła lub tymbardziej margaryny 2 szklanki mąki to o jedną za mało!
Ale za to proszku do pieczenia wystarczy z powodzeniem 1 łyżeczka
4jajka =4 żółtka!z 1/2 szklanki cukru,a do piany tyle cukru ile objętości białek
Robię tak od lat
Pozdrawiam
Przepisy na ciasta kruche sa rozmaite, z różną ilością tłuszczu,rozmaite są też proporcje innych składników.Na tym polega różny smak.Wśród moich przepisów sa takie, które przewidują na 1 kg maki 1 kostkę masła( bardzo dobre ciasto ,które w rodzinie przygotowuje się od półtorej setki lat),są też takie ciasta,w których tłuszcz z mąka są w proporcji 1:1 .Przepis na ciasto „uniwersalne” ,gdzie na 3 szklanki mąki dodaje się kostkę tłuszczu i szklankę śmietany(bez proszku!),jest naprawde rewelacyjny.Radzę spróbować.Ja z kolei skorzystam z Pani proporcji.Pozdrawiam Barbara Adamczewska