Banany w cieście

(8 porcji)

8 bananów, pół cytryny, łyżka mąki, pół szklanki oleju do smażenia, 2-3 łyżki cukru pudru do posypania
na ciasto: 0, 75 szklanki śmietanki 12 %, jajko, 1, 5 szklanki mąki, szczypta soli, ewentualnie odrobina gazowanej wody mineralnej

1. Wsyp do dzbanuszka mąkę, dodaj śmietankę, jajko oraz sól i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręcznym mikserem. Ciasto powinno być dość gęste, aby nie spływało z owoców. Gdyby okazało się jednak zbyt gęste, dodaj odrobinę gazowanej wody i znów starannie wymieszaj.
2. Pokrój banany wzdłuż w plastry grubości około 1 centymetra i skrop sokiem cytrynowym, aby nie czerniały.
3. Rozgrzej olej w głębszej patelni.
4. Każdy kawałek banana obtaczaj lekko w mące, potem zanurzaj w cieście (najlepiej użyć szczypiec kuchennych, jakimi przewraca się mięso na grillu) i smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złocisto.