Ziemniaczana zupa ? krem

(4 porcje)

6 średnich ziemniaków, marchew, pietruszka, niewielki por, kawałek selera, kostka rosołu warzywnego, łyżka masła, ? szklanki śmietany lub śmietanki 12%,2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku, sól.


1. Pokroić marchew , pietruszkę i selera, w duże kawałki , pora pokroić w drobne paseczki.
2. Rozpuścić masło w garnku, dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć do momentu, kiedy warzywa zaczną się na brzegach złocić.
3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych warzyw wraz z kostką rosołową i 6 szklankami wody .Gotować do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Zupę lekko ostudzić, usunąć kawałki marchwi i część kawałków selera i pora.
4. Pozostałą zupę zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić zupę solą i śmietaną lub śmietanką.

Ziemniaczaną zupę-krem podaje się w filiżankach, posypaną siekaną pietruszką lub koperkiem. Można także przygotować w tosterze grzanki z bułki lub do każdej porcji wsypać łyżeczkę startego żółtego sera.