Ziemniaczana zupa ? krem
(4 porcje)
6 średnich ziemniaków, marchew, pietruszka, niewielki por, kawałek selera, kostka rosołu warzywnego, łyżka masła, ? szklanki śmietany lub śmietanki 12%,2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku, sól.
1. Pokroić marchew , pietruszkę i selera, w duże kawałki , pora pokroić w drobne paseczki.
2. Rozpuścić masło w garnku, dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć do momentu, kiedy warzywa zaczną się na brzegach złocić.
3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do podsmażonych warzyw wraz z kostką rosołową i 6 szklankami wody .Gotować do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Zupę lekko ostudzić, usunąć kawałki marchwi i część kawałków selera i pora.
4. Pozostałą zupę zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić zupę solą i śmietaną lub śmietanką.
Ziemniaczaną zupę-krem podaje się w filiżankach, posypaną siekaną pietruszką lub koperkiem. Można także przygotować w tosterze grzanki z bułki lub do każdej porcji wsypać łyżeczkę startego żółtego sera.
Komentarze
Bardzo lubie Pana słuchac w radiu
Dziękuję za dobre słowo. Ja też lubię radio i kontakt ze słuchaczami. To bardzo inspirujące medium. Dla obydwu stron.
Proszę podać jaki program i godzinę nadawania. Pozdrawiam
Bardzo proszę i zapraszam do TOK FM ( w Warszawie 97,7 mhz)w każdy wtorek o godz. 21.05. A od 1 marca zapraszam też w soboty o 12.30 do TVP 1 na Kuchnię z Okrasą. Tam z kolei spieram się o przepisy i ich wykorzystanie z wybitnym kucharzem młodego pokolenia Karolem Okrasą.
Szanowni Państwo!
Dopiero dziś odkryłam Państwa stronę internetową. Przepisy tak bardzo mnie zainteresowały, że postanowiłam już w przyszłą sobotę i niedzielę (nie lubię słowa weekend)sprawdzić niektóre z nich. Pragnę tutaj zaznaczyć, że jeśli moje gotowanie i pieczenie zostanie uwieńczone sukcesem, to przyczynię się do rozsławiania Państwa kuchni na Węgrzech, gdzie mieszkam. W związku z tym mam pytania:
W jakiej temperaturze należy piec powyższy kruchy placek z dżemem owocowym?
Czy możny upiec od razu dwa kawałki ciasta jeden nad drugim w dwóch osobnych blachach?
Z pozdrowieniami
Ewa Drewnowska-Vargáné
Dziękuję za miłe słowa.Proponuję piec ciasto kruche w temperaturze 180 st C,bo jest to najlepsza temperatura dla większości wypieków.Nie radzę piec dwóch blach naraz,bo ciasto nie osiągnie należytej kruchości.Chyba,że piekarnik ma dwa poziomny grzania-wówczas dwa placki można upiec za jednym razem.Ja przynajmniej wypróbowałam taki pospieszny sposób na pieczeni w piekarniku z grzaniem ze wszystkich stron i wiem już,że lepiej upiec ciasto w dwóch :”ratach”.tym bardziej,że kruche piecze sie przecież szybko.Popzdrawiam Barbara Adamczewska
Hej wróciłam wałaśnie od znajomych bardzo głodna … Moja siostra lubi gotować przeczytałam wasz przepis i mam teraz niezłą wyżerkę 😉 Hehe … 😀 P.S. Dzięki za wskazówki z przepisu ! 😉
A bym zapomniała !! ;] Ładnie razem wyglądacie :D:D:D:D