Naleśniki z farszem mięsno-gryczanym
(4 porcje)
Na naleśniki: szklanka maki, jajko lub 2 jajka, szklanka wody, szklanka mleka, łyżka oleju do smarowania patelni.
Na farsz: szklanka rozdrobnionego ugotowanego mięsa, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, cebula, łyżka oleju, sól, pieprz, 3 łyżki śmietany lub rosołu z kostki.
Do smażenia naleśników po nałożeniu farszu: jajko, 3 łyżki tartej bułki, 1/4 szklanki oleju
1. Przygotować ciasto z podanych składników, odstawić na 30 minut.
2. Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, dodać rozdrobnione mięso, dodać śmietanę (lub nieco przygotowanego z kostki rosołu) i kaszę gryczaną, dodać sól i pieprz, wymieszać i podsmażyć nadzienie.
3. Usmażyć z podanej ilości 12 naleśników, smarując patelnię odrobiną oleju. Układać usmażone naleśniki na płaskim talerzu.
4. Każdy naleśnik smarować farszem, zwijać w rulon, po czym panierować w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Z surówką z warzyw jest to bardzo pożywny obiad, naleśniki takie doskonale nadają się na ratunkowe, szybkie danie.