Kukurydza z groszkiem
(4 – 6 porcji)
Puszka konserwowego groszku (45 dag), puszka kukurydzy cukrowej (45 dag) szklanka mleka, łyżka masła i łyżka mąki, cukier i sól do smaku, łyżka siekanej zielonej pietruszki.
1. Odsączyc dokładnie groszek i kukurydzę, wsypać do garnka, wlać mleko i gotować 5 minut, aby większość mleka wyparowała.
2. Masło wymieszać z mąką, dodać do groszku z kukurydzą i gotować 2-3 minuty, doprawić sola i cukrem do smaku, na koniec posypać siekaną zieloną pietruszką.
Tak przyrządzona jarzynka jest daniem błyskawicznym a jednocześnie niezwykle smacznym. Zamiast siekanej zielonej pietruszki można dodać siekany koperek lub siekaną zieleninę użyć do innych dań, jarzynkę podawać bez tego dodatku.