Dorsz duszony w chrzanie
(4 porcje)
4 nieduże filety z dorsza, 3 łyżki oleju, łyżka mąki, sól, niewielki korzonek chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, ? szklanki śmietany, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku, łyżka siekanej zielonej pietruszki.
1. Filety posolić i po 20 minutach posypać mąką, usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Usmażone filety ułożyć w płaskim garnku, dodać ? szklanki wody i dusić 15 minut.
3. Zetrzeć chrzan na drobnej tarce i posypać rybę lub rozłożyć na niej chrzan ze słoiczka.
4. Po 5-10 minutach dalszego duszenia dodać śmietanę, wymieszać z sosem wytworzonym w garnku, doprawiając jednocześnie solą, cukrem i sokiem z cytryny.. Sosem polewać kilkakrotnie rybę dusząc ją jeszcze około 2-3 minut.
5. Rybę podawać oblaną sosem i posypaną siekaną zieloną pietruszką.