Cielęca potrawka
(4 porcje)
Ok. ? kg cielęciny bez kości (najlepiej z łopatki), marchew, pietruszka, kawałek selera, por, kostka rosołu warzywnego lub drobiowego, sól.
Na sos: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka wywaru z mięsa łyżeczka siekanego koperku lub zielonej pietruszki, łyżeczka soku cytrynowego.
1. Mięso podzielić na porcje, wraz z 2 szklankami wody oraz obraną marchwią, pietruszką, selerem i porem włożyć do garnka. Dodać kostkę rosołową. Gotować mięso do miękkości. Jeśli to konieczne – lekko dosolić.
2. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje dodać szklankę wywaru z cielęciny, zagotować sos, doprawić sokiem z cytryny, dodać koper lub pietruszkę.
3. Podawać mięso, polane sosem potrawkowym, z ryżem na sypko lub kluskami kładzionymi.