Zupa solferino

(4 porcje)

Marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 6 szklanek wody, 25 dag fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej, 4 duże ziemniaki, 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki, spora szczypta nasion kopru włoskiego, sól, pieprz, 2 łyżki masła, łyżka mąki.
1. Ugotować wywar z pokrojonej na kawałki marchwi, pietruszki, pora i selera oraz 6 szklanek wody. Przecedzić.
2. Fasolkę pokrojoną na kawałki zalać przecedzonym wywarem i ugotować na wpół miękko.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, po czym dodać do ugotowanej fasolki i dalej gotować aż warzywa zmiękną.
4. Masło rozgrzać, dodać mąkę, podsmażyć i kiedy zasmażka stanie się jasnozłota dodać do zupy, zagotować, dodać nasiona kopru włoskiego, pomidory oraz sól i pieprz. Jeszcze raz zagotować.
Zupę solferino można podawać z grzankami albo startym żółtym serem.