Filety z pangi w cieście

(4 porcje)

4 filety z pangi, łącznej wagi około 60 dag, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, jajko, sól, pieprz. Do smażenia: 1/2 szklanki oleju.
1. Filety mrożone rozmrozić, skropić sokiem cytrynowym, lekko posypać solą i pieprzem oraz mąką. Można filety podzielić na połowy, aby łatwiej było je przewracać przy smażeniu
2. Wymieszać mąkę, mleko i jajko na gęste ciasto, gęstsze niż na naleśniki, dodać soli.
3. Rozgrzać na szerokiej patelni olej.
4. Maczać. kawałki ryby w cieście, chwilę odsączać jego nadmiar, po czym układać na gorącym oleju. Smażyć z obu stron: powinny się dobrze zrumienić najpierw z jednej strony, potem z drugiej, gdyż tylko wtedy nie rozpadną się przy przewracaniu.

Ryba przyrządzona w tak prosty sposób jest doskonała a jednocześnie nie wymaga czasu. Oprócz filetów z pangi można w ten sam sposób przyrządzić inne filety z białych ryb.
Można do ryby w cieście podać upieczone jednocześnie w piekarniku gotowe, mrożone frytki a wtedy obiad naprawdę przygotujemy w kilkanaście minut.