Babka bez roboty
1/2 kg krupczatki, kostka masła lub margaryny (wówczas konieczny jest dodatek łyżki oleju), szklanka mleka, 5 dag drożdży, 3 całe jajka i żółtko, szklanka cukru, olejki zapachowe, szczypta soli , bakalie, jakie są pod ręką, łyżka tłuszczu do wysmarowania formy i łyżka tartej bułki.
1. W sporym naczyniu rozetrzeć drożdże z cukrem.
2. Dodać do nich od razu przesianą mąkę, jajka i żółtko, roztopiony tłuszcz i ciepłe mleko, szczyptę soli, ewentualnie łyżkę oleju, bakalie, zapachy. Starannie wymieszać łyżką.
3. Foremkę dokładnie natłuścić i wysypać tartą bułką, wlać do niej ciasto i przykrytą czystą ściereczką odstawić na co najmniej 10 godzin.
4. Po upływie tego czasu wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec, próbując po ok. 30 min. patyczkiem, czy gotowe. Tę babkę można polać lukrem według przepisu ?Łatwy lukier? .
Pamiętać należy, że foremka powinna być dużo większa, aby ciasto z niej nie wypłynęło, bo w niej odbędzie się cały proces gwałtownego wyrastania.