Rolmopsy inaczej
8 dorodnych filetów śledziowych, 4 jabłka, 4 łyżki przecieru pomidorowego, niewielka cebula, 2 łyżeczki cukru, 2 szklanki octu 3% (można przygotować z octu 10% dodając na 1 część octu 2 części wody), liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków. Jako dodatek: szklanka niskoprocentowej śmietany.
1. Śledzie zalać 6 szklankami zimnej wody, po godzinie zmienić wodę i powtarzać tę czynność, aż śledzie nie będą już nadmiernie słone. Wyjąć z wody, osuszyć.
2. Cebulę i 2 jabłka utrzeć na grubszej jarzynowej tarce, wymieszać z przecierem pomidorowym, doprawić cukrem.
3. Masą tą smarować każdy filet śledziowy i spinać wykałaczką. Gotowe rolmopsy ułożyć w słoiku.
4. Pozostałe 2 jabłka utrzeć na jarzynowej tarce i ułożyć wokół śledzi w słoiku.
5. Zagotować ocet z zielem angielskim, pieprzem, goździkami i liściem laurowym. Doprawić ew. cukrem do smaku.
6. Ostudzoną marynatą zalać w słoiku rolmopsy. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Podawać obłożone jabłkami z marynaty i polane śmietaną.