Sos majonezowy
łyżeczka musztardy, 1 jajo, ? szklanki oleju (np. słonecznikowego), szczypta cukru, szczypta soli, kilka kropel soku cytrynowego do smaku
1. Przygotować w przeddzień wszystkie składniki, gromadząc je w jednym miejscu: w ten sposób uzyskamy pewność, że będą miały jednakową temperaturę, co stanowi gwarancję, że majonez się uda.
2. Wybić do garnuszka jajko (całe), dodać musztardę i chwilę razem mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie wlewać jak najcieńszym strumieniem oliwę i ucierać (tą samą łyżką), zawsze w jedną stronę.
3. Po chwili ucierania majonez powinien zgęstnieć. Wtedy można dodawać po odrobinie sól, cukier i sok cytrynowy. Sok można zastąpić dodatkową porcją musztardy.
Majonez domowy zazwyczaj doprawia się tak, aby był łagodny, znacznie mniej zdecydowany w smaku niż fabryczny. Jest to doskonały dodatek, który podkreśli smak jaj na twardo, wędlin i ryb: w galarecie, gotowanych oraz wędzonych.
Jeśli majonez przygotowuje się z oliwy z oliwek, trzeba pamiętać o tym, że może mieć wówczas lekko gorzkawy smak ze względu na zawartą w niektórych oliwach gorycz. Doradzam olej słonecznikowy, równie smaczny i zdrowy.