Placek owocowy

1,5 szklanki mąki, jajko, 0,5 szklanki cukru, pojedynczy proszek do pieczenia, śmietana (ok. 0,5 pojemnika), 2 łyżki masła; do wysmarowania blaszki: łyżka tłuszczu i tarta bułka do jej wysypania; około 1 kg dowolnych owoców: śliwki świeże lub mrożone, wiśnie, agrest, morele; do posypania ciasta po wierzchu: cukier rafinada lub zwykły kryształ

Mąkę, jajko, masło, proszek i cukier włożyć do kielicha malaksera lub do naczynia, w którym można będzie wszystko zmiksować. W czasie miksowania dolewać śmietanę, ale nie dopuścić do tego, aby nalać jej za dużo. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiego. Ciasto rozłożyć na grubość 1-1,5 cm na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką sporej blaszce. Na wierzchu równo rozsmarowanego ciasta ułożyć owoce bez pestek lub agrest w całości. Piec do momentu, kiedy ciasto stanie się złote, wówczas posypać cukrem i jeszcze wstawić na chwilę do piekarnika.