Ciasto drożdżowe (babka, placek z kruszonką)
1 kg mąki, 1 1/3 szklanki cukru, 25 dag dobrego świeżego masła, kawałek pokrojonej jak najdrobniej wanilii lub olejek zapachowy, 6 jaj, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, według upodobania rodzynki, skórka pomarańczowa smażona w cukrze, siekane migdały
do wysmarowania foremek: łyżka masła lub dobrej oliwy
do smarowania ciasta: 1 jajo
1. W garnuszku wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże oraz po łyżce mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć.
2. Do sporej miski wsypać połowę mąki; powinna być lekko ogrzana i przesiana przez sito. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, wymieszać i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
3. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel. Dodać do rosnącego ciasta i wymieszać.
4. Dodać pozostałą mąkę i chwilę wyrabiać, po czym dodać roztopione masło i znów wyrabiać, najlepiej rękami, tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
5. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie domieszać ją do ciasta, jakby ?wgniatając?.
6. Ciasto odstawić, a kiedy zacznie rosnąć, powkładać je do wysmarowanych tłuszczem foremek (powinno sięgać zaledwie połowy wysokości). Kiedy wyrośnie, sięgając prawie wierzchu, posmarować rozbitym jajkiem lub posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190?C.
7. Piec około 40-50 minut. Najlepiej próbować zaostrzonym patyczkiem: wbić go w ciasto i jeśli po wyciągnięciu okaże się suchy ? znaczy to, że ciasto jest już gotowe; jeśli będzie lepki ? -trzeba je jeszcze piec. Gdyby ciasto rumieniło się zbyt mocno, można je okryć arkuszem pergaminu lub folii aluminiowej, wówczas dopiecze się jedynie ciasto, a nie wierzch.
Z przygotowanego w ten sposób ciasta drożdżowego można wypiekać baby i placki, ciasto ze śliwkami i makowiec.
Ciasto stanie się tym smaczniejsze, im dłużej i staranniej będzie się je wyrabiać.