Rosół z mieszanych mięs

ok. 1 ? kg różnych mięs: kurczaka, wołowiny, cielęciny, indyka, 2 marchwie, pietruszka, kawałek bulwy selera lub 3-4 łodygi selera naciowego, cebula, por, 5-6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, mała kostka bulionowa, ? łyżeczki warzywnej przyprawy typu vegeta, sól
jako dodatek: łyżka siekanej zielonej pietruszki, dowolny makaron lub kasza czy kruche ciasteczka

1. Mięsa, wśród których powinna być przewaga kurczaka lub kury, najmniej zaś mięsa indyczego oraz cielęciny, umyć pod zimną bieżącą wodą, po czym włożyć do garnka. Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki.
2. Zalać mięsa 8 szklankami wody. Doprowadzić powoli do wrzenia.
3. Dodać warzywa oraz kostkę bulionową, vegetę i odrobinę soli.
4. Gotować około 1 ? godziny, próbując, czy rosół jest wystarczająco słony
i w razie potrzeby dodając soli lub kawałek kolejnej kostki bulionowej.

Rosół z mieszanych mięs podawać można z dowolnymi dodatkami ? smaczny będzie zarówno z makaronem, jak i z ryżem, kaszą czy pasztecikami. Doskonale smakuje z pokrojonymi w cienkie paski naleśnikami. Oczywiście należy pamiętać, aby do wazy albo każdego talerza czy filiżanki wsypać siekaną zieloną pietruszkę.