Pyszny piernik karmelowy bez miodu (lub z jego niewielkim dodatkiem)
3 szklanki mąki, 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka), szklanka cukru, ? szklanki cukru na karmel, szklanka mleka, ? kostki masła, proszek do pieczenia (porcja na ? kg mąki), przyprawa do pierników, dowolne bakalie.
1. Wsypać ? szklanki cukru do garnka i zrumienić na karmel.
2. Dodać nieco więcej niż ? szklanki wody i zagotować.
3. Utrzeć żółtka ze szklanką cukru i masłem.
4. Połączyć rozpuszczony karmel z mąką, utartymi żółtkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem oraz przyprawą do pierników.
5. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta.
6. Wsypać bakalie i wymieszać.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy gotowy.
Ten piernik jest doskonały zaraz po upieczeniu, nie musi ?odleżeć?, jak inne pierniki.
Jeżeli chcemy, aby świąteczny piernik miał miodowy zapach, można dodać 2 łyżki aromatycznego gryczanego miodu.