Kurczak nadziewany po polsku

kurczak wagi ok. 1 ? kg, surowa wątróbka z kurczaka (jeśli to możliwe), 2 łyżki masła, 5 łyżek tartej bułki, 2 jajka, 2-3 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub koperku, sól, łyżeczka cukru
do pieczenia: 2 łyżki oleju lub oliwy

1. Kurczaka umyć, usunąć tłuszcz z wnętrza tuszki, posolić wewnątrz i z zewnątrz.
2. Przygotować nadzienie: utrzeć masło z żółtkami, dodać ewentualnie pokrojoną drobno wątróbkę, siekaną zieloną pietruszkę lub koper, tartą bułkę, sól, cukier, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
3. Nadzienie włożyć łyżką do wnętrza kurczaka, otwór zaszyć białą bawełnianą nicią.
4. Po wierzchu polać kurczaka olejem lub oliwą i wstawić do nagrzanego do 200?C piekarnika. Kiedy się zrumieni, można zmniejszyć temperaturę do 180?C i piec około 90 minut, polewając jak najczęściej wydzielającym się sosem, a jeśli go zabraknie ? kilkoma łyżkami wody.

Po upieczeniu kurczaka po polsku kroi się na ćwiartki lub nieco mniejsze części, do każdej części dodając po kawałku doskonałego nadzienia.